Postadresse:
Advokatfirmaet Robertsen AS
Postboks 2724 Solli
0204 Oslo
Besøksadresse:
Sommerrogt 17
Telefon og e-post:
Tlf: 05789
22 12 24 80
Se våre personskadeportaler:
Endringer i avhendingsloven skal gi tryggere bolighandel i Norge. Lovforslaget får blandede reaksjoner. Det vil da bli en drøm å kjøpe, og et mareritt å selge, mener kritikere. Hvis du trenger hjelp etter å ha kjøpt eller solgt en bolig, kan du kontakte våre advokater.
HØSTER JUBEL OG KRITIKK: Selv om lovforslaget møter motstand, er forbrukermyndighetene og Huseierne positive og mener ny lov vil gi færre konflikter mellom kjøper og selger i Norge. (Illustrasjonsbilde)
Boligselger og de profesjonelle partene vil få et større ansvar enn de har i dag ved feil og mangler, hvis regjeringens lovforslag blir vedtatt. Inntil hvert fjerde boligsalg ender i konflikt i dag – og målet med lovendring er å sørge for en tryggere bolighandel i Norge.
- I dag ender mange boligsalg med konflikt mellom kjøper og selger, forteller Advokat Geir Hansen i Advokatfirmaet Robertsen.
- Da er det viktig å søke råd tidlig, slik at tvisten håndteres riktig og ikke eskalerer unødvendig, forklarer advokaten som har håndtert svært mange boligkonflikter for både kjøpere og selgere.
Forslagene til endringer i avhendingslova ble diskutert i en høring på Stortinget torsdag, før en endelig stortingsbehandling i vår. Lovutkastet blir tatt godt imot av Norsk takst, Forbrukerrådet og Huseiernes landsforbund – men ikke alle deler begeistringen.
En av Norges fremste eksperter på avhendingsloven, jussprofessor ved BI Harald Benestad Anderssen, sier til Dagens Næringsliv (DN) at regjeringens forslag er demokratisk uakseptabelt.
- Det er merkelig at de kaller forslaget «Tryggere bolighandel», når forslaget snarere vil føre til det motsatte. Forslaget går ekstremt langt i å pålegge den ene parten i bolighandel ansvar og risiko, sier Andreassen til DN.
Les mer: Har du kjøpt bolig med en feil eller en mangel?
Til E24 sier jussprofessoren at det å selge bolig kan bli «et mareritt», og forklarer at regjeringen i praksis foreslår nulltoleranse for feil og mangel utover hva boligkjøperen burde ha regnet med.
– Det vil jo bli fantastisk å kjøpe bolig med dette forslaget. Og det vil bli forferdelig skremmende å selge. Lovforslaget legger opp til en marerittopplevelse, sier professoren.
Den nye loven legger også mer ansvar på boligselger for å gi informasjon, og mer ansvar på boligkjøper for å lese den. Regjeringen legger frem disse forslagene:
Les mer: Hva gjør jeg når boligen har feil og mangler?
Forslaget møter kritikk fra flere hold. Eiendomsbransjen som frykter flere konflikter, større utrygghet og kraftig økning i forsikringsprodukter. Regjeringen har poengtert at de fleste boligselgere tegner eierskifteforsikring, og dermed kjøper seg fri fra mulig erstatningsansvar.
– De tar for gitt at boligselgerforsikringer fortsatt vil eksistere etter disse lovendringene. Det gjør ikke jeg. Når alt ansvaret skyves over på selgere vil forsikringene måtte skrus kraftig opp i pris, om selskapene i det hele tatt tør å fortsette med dem, sier jusprofessor Anderssen til E24.
Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) reagerer på at det legges opp til nulltoleranse for arealavvik – at boligen annonseres med flere kvadratmeter enn den faktisk har. Han mener at dette vil resultere i en mengde konflikter og gi kaos i rettsvesenet.
– Vi ønsker også en ny avhendingslov. Vi vil at den skal gjennom Stortinget. Men om det ikke gjøres noen justeringer, vil det ha store konsekvenser, sier direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til E24.
Men forbrukermyndighetene er positive og mener ny lov vil gi færre konflikter mellom kjøper og selger. Norsk takst står sammen med Forbrukerrådet og Huseiernes Landsforbund i sin støtte til endringsforslagene.
- Regjeringens forslag vil gi en tryggere og bedre opplyst bolighandel, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne.
Lovforslaget blir stående
Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) står ved lovforslaget, til tross for kritikk.
– Denne kritikken kjøper jeg ikke. Disse lovendringene skal bidra til en tryggere bolighandel med større forutsigbarhet og et bedre informasjonsgrunnlag. Jeg kan derfor berolige alle med at det ikke er aktuelt å trekke proposisjonen, skriver justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) i en epost til DN.
Etter planen går forslaget til avstemning i Stortinget i vår.
Få tidlig hjelp i din boligsak – vi lang erfaring med bolig og fast eiendom rettsforhold, og oppnår gode resultater for våre klienter. Ta kontakt med våre advokater i dag - enkelt, greit og uforpliktende!
Still ditt spørsmål her: